Hormonen in je lichaam
Al voor je geboorte heb je hormonen in je lichaam en spelen ze tijdens je prille leven een grote rol bij je groei en ontwikkeling. Ook tijdens je latere leven zijn ze betrokken bij bijna alle processen die in je lichaam plaats vinden. Hormonen zijn van invloed op hoe we ons voelen, hoeveel energie we hebben, het optimaal functioneren van ons afweersysteem en spijsvertering, hoe goed we slapen en spelen een grote rol bij de menstruatiecyclus en vruchtbaarheid.
Je hormonen zijn in balans als je goed in je vel zit. Zowel fysiek, emotioneel als mentaal.
Boodschapperstoffen
Hormonen zijn boodschapperstoffen die processen reguleren die nodig zijn voor activiteiten die spierkracht en alertheid vereisen, maar zijn ook zeker actief in rust. Vaak ontbreekt het aan echte rust en ontspanning en dan komen slaap, herstel, vertering van voeding en afweer tegen virussen en bacteriën onder druk.
Leefstijl
Naast de hoeveelheid hormonen is ook de onderlinge verhouding belangrijk, ze beïnvloeden elkaar voortdurend en een onbalans die ontstaat is niet altijd duidelijk te wijten aan 1 hormoon. Een ingewikkeld en ingenieus proces en deels ook genetisch bepaald. Hormonale balans kan zeker beïnvloed worden door specifieke keuzes te maken in leefstijl en het leren omgaan met emotionele en mentale zaken in je leven.
Stress en gebrek aan herstelmomenten zijn een grote factor die voor hormonale onbalans zorgt. Gezonde voeding, voldoende beweging, positieve gedachten en ruimte om te herstellen en te ontspannen zijn cruciaal.
Stresshormonen
Een belangrijke factor die voor hormonale onbalans zorgt is de invloed van de stresshormonen, adrenaline en cortisol. Deze stoffen zijn nodig om alert te zijn, prestaties te leveren en activiteiten adequaat te kunnen uitvoeren. Deze hormonen blijven op een te hoog peil als we te veel dingen doen omdat ze ‘moeten’ of als we teveel activiteiten wel graag doen maar dat ze gewoonweg niet meer passen in de 24 uur op een dag en er geen zicht op verandering mogelijk lijkt. Een bepaalde periode wat meer stress hoeft ook geen probleem te zijn, maar tijd nemen voor herstel na inspanning is essentieel. Dat doen Topsporters ook!
Een voetreflexmassage behandeling kan hierbij helpen. De behandeling is breder dan alleen ontspanning en niet alleen tijdelijk. Een behandeling werkt dieper door waardoor het eigen herstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken en het een duurzamer effect heeft. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is om samen te kijken hoe de hormonale onbalans is ontstaan om vervolgens zelf weer je natuurlijke balans te hervinden en te onderhouden.
Indicaties
De indicatielijst voor een hormoonbehandeling is lang omdat hormonen bij zoveel lichaamsprocessen betrokken zijn. Enkele indicaties van hormoonklachten zijn:
- Slaap problemen, moeite met inslapen, ‘s nachts vaker wakker worden, nachtmerries.
- Hoofdpijn, Migraine, spanningshoofdpijn
- Menstruatiestoornissen, PMS, PCOS, overgangsklachten, zorgen rond fertiliteit
- Diabetes
- Schildklierklachten
- Vermoeidheid, burn-out, langdurige overbelasting
- Allergieën
- Moeite met gewicht, afvallen
- Oedeem
- Jet lag
- Postnatale depressie
Hormoonbehandeling
Bij een hormoonmassage behandeling worden 8 reflexpunten die corresponderen met de belangrijkste hormoonklieren gemasseerd op elke voet en gebalanceerd door beide voeten tegelijkertijd te masseren.
Plan van aanpak
Je kunt af en toe een voetreflexbehandeling ondergaan. Voor het behalen van een goed therapeutisch effect wordt aangeraden om de eerste keren elke week of om de week een voetreflexbehandeling te ontvangen.
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VNRT. Het is mogelijk dat (een deel van) de behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De kosten gaan niet van eigen risico af. Wil je ervaren wat een voetreflexbehandeling voor jou kan betekenen? Informeer gerust eens naar de mogelijkheden en neem contact op met mij: antine@voetreflextherapie-zeist.nl